Energie en duurzaamheid

Energie en duurzaamheid

In Nederland werken we hard aan de overstap naar hernieuwbare energie en het efficiënter omgaan met schaarse grondstoffen. U kunt daaraan bijdragen - als inwoner en als ondernemer. Door gebouwen te isoleren, productieprocessen te verduurzamen of zelf groene energie op te wekken, bespaart u niet alleen energie, maar draagt u ook bij aan een schoner milieu. 

Bedrijven spelen een cruciale rol in deze transitie. Door minder grondstoffen te gebruiken, productieafval te minimaliseren en afvalstromen slim te recyclen levert u een waardevolle bijdrage aan een duurzame economie. Daarbij is het belangrijk dat u voldoet aan de regels die zijn vastgesteld in de Omgevingswet.

Wij staan voor u klaar om dit proces te ondersteunen. Als organisatie controleren wij de naleving van deze wet, voeren we onderzoek uit en verlenen we vergunningen. Daarnaast adviseren we gemeenten en ondernemers over haalbare en innovatieve oplossingen. Door samen in gesprek te gaan ontdekken we wat mogelijk is in uw situatie. Zo werken we samen aan een duurzame leefomgeving. Voor nu en de generaties die volgen. 

Energiebesparende maatregelen

Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kan uw organisatie veel voordeel opleveren. Maar dit is niet geheel vrijblijvend. Waar moet u rekening mee houden?

Energieverbruik en besparing

Energie besparen begint met inzicht in uw energieverbruik. Uw jaarafrekening is een belangrijke bron van informatie. Daarbij telt ook de door uzelf geproduceerde hernieuwbare energie mee, zoals elektriciteit van zonnepanelen die u direct gebruikt en niet teruglevert aan het openbare net.

Informatie- en onderzoeksplicht Energiebesparing

Volgens de Omgevingswet moeten bedrijven energiebesparende maatregelen treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Daarnaast geldt er een informatieplicht en een onderzoeksplicht.

Energie-audit EED

De Energie-audit EED is een verplichting die voortvloeit uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Deze richtlijn is bedoeld om het energieverbruik in Europa te verminderen en stelt eisen aan zowel lidstaten als ondernemingen.

Duurzaam ondernemen

Als bedrijf kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu door duurzaam te ondernemen. Helemaal vrijblijvend is dat niet. In de Wet milieubeheer en de Omgevingswet staan de geldende regels.

Gerelateerd nieuws

Omgevingsdiensten kunnen bijdragen aan circulaire economie

Medewerkers van omgevingsdiensten kunnen door ondernemers te adviseren, een bijdrage leveren aan de transformatie naar een meer circulaire economie. Daarvoor…

Helft kantoren nog geen label C

Het Bouwbesluit (artikel 5.11) is aangepast. Dat betekent dat alle zelfstandige kantoren per 1 januari 2023 een energielabel moeten hebben….