Energieverbruik en besparing
Energie besparen begint met inzicht in uw energieverbruik. Uw jaarafrekening is een belangrijke bron van informatie. Daarbij telt ook de door uzelf geproduceerde hernieuwbare energie mee, zoals elektriciteit van zonnepanelen die u direct gebruikt en niet teruglevert aan het openbare net.
Grote energiewinst met kleine inspanningen
Met eenvoudige maatregelen kunt u vaak al grote energiewinst behalen, bijvoorbeeld:
- Isolatie van leidingen en gebouwen;
- Overstappen op efficiëntere verlichting;
- Het optimaal instellen van verwarming en koeling.
Woningeigenaren kunnen voor dergelijke energiebesparende maatregelen subsidies aanvragen.
Uw wettelijke verplichtingen
De verplichtingen rondom energiebesparing hangen samen met uw jaarlijkse energieverbruik:
- Voor bedrijven: Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn.
- Voor pandeigenaren: Wanneer het totale verbruik van uw pand, inclusief dat van huurders, deze grens overschrijdt, bent u verantwoordelijk voor gebouwgebonden maatregelen.
Hoe krijgt u inzicht in energieverbruik?
- Jaarafrekening van de energieleverancier
Uw jaarafrekening geeft een overzicht van uw energieverbruik. De elektriciteit die u heeft zelf heeft opgewekt bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen en die u niet meteen gebruikt, levert u via uw aansluiting terug aan het openbare net. Deze teruglevering kunt u ook op uw jaarafrekening inzien.
- Slimme meters en energiemanagementsoftware
Met slimme meters en bijbehorende software kunt u gedetailleerd uw energieverbruik monitoren. Grafieken geven inzicht in verbruikspecifieke patronen, zoals onnodig verwarmen buiten werktijden. Het optimaliseren van instellingen biedt vaak eenvoudige besparingen – dit wordt ook wel het ‘laaghangende fruit’ genoemd. Energiemanagementsoftware geeft ook inzicht in de elektriciteit die u, als u zelf energie opwekt, meteen verbruikt in uw bedrijf.
- Tools voor inzicht
- MKB Energy CheckUp: biedt een gratis online scan en advies over energiebesparingsmogelijkheden.
- Milieubarometer: geeft inzicht in milieuscores, CO₂-footprint en milieukosten, met specifieke opties voor zorginstellingen via de Milieuthermometer.
- Energieke Regio: biedt een oriënterend intakegesprek om verduurzamingsstappen in kaart te brengen.
Subsidie voor energiebesparing
Voor woningeigenaren
Via de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kunt u een vergoeding aanvragen als u minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoert. Voorwaarden en details vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Voor bedrijven in Arnhem
De gemeente Arnhem subsidieert tot 75% van de kosten voor een energiescan. Kleinverbruikers kunnen maximaal €225 subsidie ontvangen, midden- en grootverbruikers tot €1.125. De energiescan geeft inzicht in verplichte en optionele maatregelen, investeringskosten en wie verantwoordelijk is (huurder of verhuurder).
Met de juiste inzichten en ondersteuning kunt u niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook fors besparen op energiekosten en bijdragen aan een duurzamer milieu.
Meer informatie over de energiescan
Voor meer informatie over de energiescan en de bijbehorende subsidiemogelijkheden kunt u terecht op de volgende websites:
- Gemeente Arnhem: Hier vindt u uitgebreide informatie over de energiescan, subsidies en hoe u deze kunt aanvragen.
- Arnhem AAN: Een platform voor initiatieven in Arnhem gericht op energiebesparing en duurzame energieopwekking.
Regie op Energie
In de regio De Liemers helpt Groene Allianties De Liemers bedrijven bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Dit samenwerkingsverband werkt aan de verduurzaming en toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen in onder andere Duiven, Westervoort en Zevenaar.
Met het project “Regie op Energie” biedt deze alliantie ondersteuning aan MKB-ondernemers, organisaties en instellingen. U kunt hiermee inzicht krijgen in energiebesparingsmogelijkheden en advies over concrete stappen.
Deze initiatieven maken het eenvoudiger voor bedrijven om energie te besparen, te voldoen aan wettelijke verplichtingen en actief bij te dragen aan een duurzamere toekomst.