Energiebesparende maatregelen

Bedrijven en instellingen verbruiken veel energie in de vorm van elektriciteit en gas voor hun bedrijfsprocessen. Steeds meer bedrijven stappen over naar een energiezuinige bedrijfsvoering. Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kan uw organisatie veel voordeel opleveren. Maar dit is niet geheel vrijblijvend. Waar moet u rekening mee houden?

Energie besparen begint met inzicht in uw energieverbruik. Uw jaarafrekening is een belangrijke bron van informatie. Daarbij telt ook de door uzelf geproduceerde hernieuwbare energie mee, zoals elektriciteit van zonnepanelen die u direct gebruikt en niet teruglevert aan het openbare net.

Wettelijke verplichting 

Het treffen van energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar of minder terugverdienen, is wettelijk verplicht. Deze verplichting is vastgelegd in artikel 5.15 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en/of artikel 3.84 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), onderdeel van de Omgevingswet. 

Uitzonderingen voor kleingebruikers 

Bedrijven die als kleingebruiker van energie worden aangemerkt, zijn uitgezonderd van deze realisatieverplichting. Een kleingebruiker is een organisatie die jaarlijks minder dan 50.000 kWh elektriciteit én minder dan 25.000 m³ aardgas (of equivalente brandstoffen) verbruikt. 

Zelf opgewekte hernieuwbare energie 

Let op: energie die u zelf opwekt en direct in uw bedrijf gebruikt, zoals elektriciteit van zonnepanelen die u niet teruglevert aan het openbare net, wordt ook meegeteld als energieverbruik. 

Welke verplichtingen gelden voor uw organisatie? 

Wilt u weten welke wettelijke eisen specifiek op uw bedrijf of instelling van toepassing zijn? Gebruik dan de wetchecker. Deze handige tool geeft u snel en eenvoudig inzicht in uw verplichtingen en helpt u op weg naar een duurzamere bedrijfsvoering. 

Energiebesparende maatregelen per branche

Met de introductie van de erkende maatregelensystematiek is het eenvoudiger geworden om aan de wettelijke energiebesparingsplicht te voldoen. Deze systematiek geeft bedrijven en instellingen duidelijkheid over welke maatregelen binnen hun branche van toepassing zijn. 

Actualisatie en uitbreiding in 2023 

Tot 1 juli 2023 waren er 19 afzonderlijke erkende maatregelenlijsten (EML) voor specifieke branches. Sinds die datum zijn deze lijsten geactualiseerd, samengevoegd en uitgebreid. De nieuwe lijst bevat niet alleen maatregelen voor energiebesparing, maar ook voor de productie van hernieuwbare energie en de reductie van CO₂-uitstoot. Daarnaast is er een aparte lijst opgesteld voor de glastuinbouwsector. 

Eenvoud in naleving 

De geactualiseerde erkende maatregelenlijst biedt bedrijven een praktische route naar naleving van de energiebesparingsplicht. Hiermee hoeven organisaties niet individueel alle maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te identificeren. De voorgestelde maatregelen voldoen automatisch aan de wettelijke vereisten en zijn gebaseerd op een vastgestelde rekenmethode, opgenomen in bijlage XV 10a van de Omgevingsregeling. 

Indeling van de erkende maatregelenlijst 

De Erkende Maatregelenlijst (EML) is onderverdeeld in drie hoofdonderdelen: 

  • Bijlage VII – Processen (P): gericht op productieprocessen en activiteiten.
  • Bijlage VII – Faciliteiten (F): gericht op ondersteunende systemen, zoals verlichting of verwarming. 
  • Bijlage XIV – Gebouwen (G): gericht op gebouwgebonden maatregelen, zoals isolatie en ventilatie. 

De nummering van de maatregelen volgt een vaste structuur: 

  • Eerste letter: F (faciliteiten), P (processen) of G (gebouwen). 
  • Tweede letter: de categorie binnen het onderdeel. 
  • Nummer: de specifieke maatregel binnen de categorie. 

Deze indeling maakt het gemakkelijk om snel te zien welke maatregelen relevant zijn voor uw bedrijf en hoe u efficiënt kunt voldoen aan de energiebesparingsplicht. 

Energielabel C-verplichting voor kantoren: wat u moet weten 

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren in Nederland minimaal voldoen aan energielabel C of beter. Deze verplichting is vastgelegd in het Bouwbesluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Wij controleren actief of kantoren hieraan voldoen en nemen contact op met de eigenaren van gebouwen die nog niet aan de norm voldoen. 

Meer informatie 

Meer informatie over de Energielabel C-verplichting en hoe u daaraan kunt voldoen, vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Wat kunt u zelf al doen om energie te besparen? 

Naast het voldoen aan het verplichte energielabel kunt u verschillende stappen ondernemen om energie te besparen en uw bedrijf verder te verduurzamen. Enkele praktische tips: 

  1. Wijs een verantwoordelijke aan: Stel een medewerker aan die energiebeheer binnen uw organisatie coördineert. 
  1. Doe een energiescan: Hiermee krijgt u inzicht in uw huidige energieverbruik en mogelijke besparingen. 
  1. Implementeer een energiemanagementsysteem: Door te meten, analyseren en optimaliseren verhoogt u de efficiëntie. 
  1. Plan maatregelen strategisch: Stem verbeteringen af op beschikbare subsidies en fiscale voordelen. 
  1. Optimaliseer uw bedrijfsprocessen: Het verlagen van druk of temperatuur in processen kan direct besparen. 
  1. Laat klimaatinstallaties goed inregelen: Een juist ingestelde installatie kan jaarlijks aanzienlijke kosten besparen. 
  1. Isoleer leidingen en ventilatiekanalen: Dit voorkomt warmteverlies en verhoogt de efficiëntie. 
  1. Documenteer uw maatregelen: Leg vast welke stappen u heeft ondernomen en monitor het effect op uw energieverbruik. 

Meer weten? 

Wilt u meer informatie over energiebesparende maatregelen per sector? Raadpleeg de Erkende Maatregelenlijst (EML) via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)

Met deze stappen draagt u niet alleen bij aan een beter milieu, maar optimaliseert u ook de energie-efficiëntie en kostenbesparing binnen uw bedrijf. 

Veelgestelde vragen

Deze staan op de website van infomil. Daar worden altijd de meest recente versies gepubliceerd. Houd dit goed in de gaten.

Infomil ontwikkelde een tool waarmee u voor uw eigen bedrijf of instelling kunt bepalen wat relevante energiebesparende maatregelen zijn. Deze vindt u hier. Blijft het na het gebruik van deze tool onduidelijk welke lijst van toepassing is? Dan kunt u het beste de Maatregelenlijst gebruiken die u het meest passend vindt bij de activiteiten van uw inrichting.

Energiebesparende maatregelen hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Deze maatregelen en de terugverdientijd zijn vastgesteld door de overheid in overleg met de brancheorganisatie van de branche waar de EML betrekking op heeft. Hierbij is rekening gehouden met de verwachte ontwikkeling van energieprijzen. Over de terugverdientijd valt dus niet te discussiëren.

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail aan energie@odra.nl.
Woont u in de gemeente Lingewaard? Bij het energieloket Lingewaard kunt u terecht met vragen over energiebesparing. Het energieloket is bedoeld voor inwoners en bedrijven.

Gerelateerd

Informatie- en onderzoeksplicht Energiebesparing

Volgens de Omgevingswet moeten bedrijven energiebesparende maatregelen treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Daarnaast geldt er een informatieplicht en een onderzoeksplicht.

Energieverbruik en besparing

Energie besparen begint met inzicht in uw energieverbruik. Uw jaarafrekening is een belangrijke bron van informatie. Daarbij telt ook de door uzelf geproduceerde hernieuwbare energie mee, zoals elektriciteit van zonnepanelen die u direct gebruikt en niet teruglevert aan het openbare net.

Energie-audit EED

De Energie-audit EED is een verplichting die voortvloeit uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Deze richtlijn is bedoeld om het energieverbruik in Europa te verminderen en stelt eisen aan zowel lidstaten als ondernemingen.

Duurzame energie

Naast energie besparen, kunt u ook zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door middel van zonne-energie of een warmte-koude opslag. Deze vorm van duurzame energie is een investering in de toekomst die zich ook terugverdient.

Duurzaam ondernemen

Als bedrijf kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu door duurzaam te ondernemen. Helemaal vrijblijvend is dat niet. In de Wet milieubeheer en de Omgevingswet staan de geldende regels.