Afvalverwerker Ter Horst veroordeeld

De Rechtbank Overijssel heeft afvalverwerker Ter Horst uit Varsseveld veroordeeld voor de verkeerde opslag van asbest en accu’s. De rechtbank legt geldboetes op aan drie BV’s van de Ter Horst Groep en veroordeelt de eigenaar en een medewerker tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

De eigenaar en medewerker hebben zich ook schuldig gemaakt aan vervalsen van rekeningen en brieven. De eigenaar is veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. De opslag en de vervalsingen gebeurden onder zijn leiding. Een medewerkster (32) is schuldig aan het maken van valse rekeningen en brieven. Zij krijgt een taakstraf opgelegd van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. 

De exploitatiemaatschappij krijgt een boete opgelegd van 50.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. De milieutak en recyclingtak moeten elk 80.000 euro betalen, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk. De BV’s krijgen een proeftijd van 3 jaar.

Strafzaak

Op 19 en 21 april 2021 diende voor de Rechtbank in Zwolle de strafzaak tegen drie BV’s. Naast de BV’s stonden een bedrijfsleider en een bestuurder terecht. Het justitieel onderzoek startte in juli 2018 na een integrale controle waarbij verschillende overheidsinstanties betrokken waren: politie, Omgevingsdienst Achterhoek, provincie, gemeente, OM, ISZW, ILENT, Waterschap en het RIEC. Op 3 juni deed de rechtbank uitspraak. Hier heeft u over kunnen lezen in verschillende regionale media. In juli 2018 was er ook een brand op het terrein van Ter Horst in Varsseveld.

Bekijk het volledige dossier van Ter Horst.

Gerelateerd

Uitstel besluit afvalverwerker Ter Horst

De provincies Gelderland en Overijssel stellen een definitief besluit over weigering en intrekking van vergunningen van afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld uit tot maart 2023. Het bedrijf krijgt de tijd om het integriteitsgevaar weg te nemen.