Archeologie en cultureel erfgoed
Als u gaat bouwen of slopen kunt u te maken krijgen met archeologische vondsten of sporen. Soms komt u een archeologische vondst per toeval tegen. In andere gevallen vallen uw werkzaamheden in een gebied met archeologische waarde. Als u een archeologische vondst doet, moet u dit melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en bij de gemeente. Gaat u bodemverstorende werkzaamheden uitvoeren? Ook dan moet u rekening houden met archeologie.
Archeologische vondst melden
Heeft u tijdens uw werkzaamheden een archeologische vondst gedaan? Dan meldt u dit bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze melding kunt u doen op de volgende manieren:
- Via het e-formulier vondstmelding;
- Per mail naar info@cultureelerfgoed.nl;
- Telefonisch via 033-4217456.
De RCE verwerkt uw meldingen en plaatst deze als waarnemingen in het landelijke Archeologische Informatie Systeem (Archis).
Informeer ook uw gemeente
Naast deze officiële melding informeert u ook altijd de gemeente waar u de vondst deed. De gemeente neemt vervolgens contact op met de regioarcheoloog of neemt zelf passende maatregelen. U vindt de contactgegevens op de website van uw gemeente.
Bij (dreigende) schade aan de archeologische vondst, is de minister bevoegd om voorschriften te geven voor de uitvoering van het werk dat de schade veroorzaakt. Ook kan hij opdracht geven het werk stil te leggen (artikel 56 Monumentenwet 1988). Meer informatie over de wet- en regelgeving rondom archeologie en cultureel erfgoed vindt u in de erfgoedwet.
Archeologie en het bestemmingsplan
Voert u bodemverstorende activiteiten uit die dieper dan 30 centimeter onder het maaiveld gaan? Dan moet u verplicht rekening houden met archeologie. In het bestemmingsplan en de Erfgoedverordening van uw gemeente kunt u terugvinden of een archeologisch traject nodig is. In deze plannen en verordeningen staan bekende archeologische waarden, zoals vindplaatsen. Op basis van de Archeologische beleidskaart is een ‘verwachtingswaarde archeologie’ bepaald. Deze verwachtingswaarde geeft aan tot welke oppervlakte er bodemverstoringen kunnen plaatsvinden, zonder dat er (mogelijke) archeologische resten in gevaar komen. Dit zijn de vrijstellingsgrenzen.
Archeologisch rapport aanleveren
Vallen uw werkzaamheden in een gebied met een archeologische waarde? En overschrijdt uw project de vrijstellingsgrens? Dan moet u bij de aanvraag van uw omgevingsvergunning ook een archeologisch rapport toevoegen. In dit rapport staat of er belangrijke archeologische vondsten en sporen op uw terrein aanwezig zijn. In NARCIS van het RCE vindt u archeologische rapporten van bestaande onderzoeken. Is er in uw gebied nog geen rapport beschikbaar? Dan moet er een archeologisch onderzoek uitgevoerd worden. Laat dit altijd doen door een gecertificeerd onderzoeksbureau.
Meer weten?
Op de volgende websites vind je meer informatie over archeologie, cultureel erfgoed en wetgeving: