Strafzaak dient tegen Ter Horst

Deze week dient een strafzaak tegen afvalverwerker Ter Horst uit Varsseveld. Ter Horst is een van de zogenoemde aandachtsbedrijven waar de Omgevingsdienst Regio Arnhem toezichthouder is en de provincie Gelderland bevoegd gezag.

Het justitieel onderzoek startte in juli 2018, er waren toen vermoedens dat het bedrijf niet volgens de vergunningvoorschriften handelde. In de strafzaak gaat het om op- en overslag van oude accu’s en valsheid in geschrifte. De rechtbank heeft de vertegenwoordigers van het bedrijf onder meer geconfronteerd met opslag van accu’s in de buitenlucht en een lekkende container waar accu’s in zijn opgeslagen.

Valsheid in geschrifte

Accu’s moeten volgens de voorschriften droog opgeslagen worden. Volgens het Openbaar Ministerie niet altijd het geval geweest. De rechtbank confronteerde de vertegenwoordigers van het bedrijf met verschillen in hoeveelheden aangeleverde accu’s en geadministreerde accu’s. Het is aan de rechter om te beoordelen of er sprake is van valsheid in geschrifte. Ook opslag van asbest is niet volgens de voorschriften gedaan. Volgens de Officier van Justitie klopten de massabalans van accu’s en asbest niet.

Het onderzoek in de strafzaak tegen Ter Horst wordt 20 mei afgesloten. De Rechtbank doet op 3 juni 2021 uitspraak.

Gerelateerd

Uitstel besluit afvalverwerker Ter Horst

De provincies Gelderland en Overijssel stellen een definitief besluit over weigering en intrekking van vergunningen van afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld uit tot maart 2023. Het bedrijf krijgt de tijd om het integriteitsgevaar weg te nemen.