Monumenten

Voor eigenaren van een monument of een pand in een beschermd stadsgezicht gelden vaak andere regels voor bouwen. Uw plan wordt dan extra getoetst door deskundigen. De ODRA kan u hierbij advies geven.

Monument verbouwen

Bezit u een pand met monumentale status en wilt u dit verbouwen? De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Omgevingswet. Maar de verschillen tussen monumenten zijn groot, geen monument is hetzelfde. Daarom is het verbouwen van een monument maatwerk.

Doe de vergunningcheck om te controleren wat er mogelijk is en wat u nodig heeft.

Advies bij verbouwing van een monument

De adviseurs van de Omgevingsdienst Regio Arnhem kunnen u helpen met uitzoeken aan welke regels uw verbouwing moet voldoen en hoe u de monumentale waarden behoudt. Ook zijn er misschien subsidies beschikbaar. U vindt hier meer informatie over op de website van uw gemeente.

Ook kunt u advies krijgen bij de stappen die u moet nemen bij de aanvraag van een vergunning. Maak hiervoor een afspraak met een van onze adviseurs. 

Veelgestelde vragen

Voor veel onderhoudswerkzaamheden bij monumenten moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Erfgoedadviseurs kunnen aangeven welke wijzigingen toegestaan zijn en welk onderhoud  of restauratie noodzakelijk is. Neem contact op met de collega’s van klantadvies via postbus@odra.nl of 026-377 1600. Zij kunnen u doorverwijzen naar de erfgoedadviseurs.

  • Informatie over monumenten in gemeente Arnhem
  • Informatie over de monumentenlijst van gemeente Renkum

Woont u in een  beschermd stadsgezicht? Dan gelden er voor u minder vergunningvrije mogelijkheden. Doe hier de vergunningcheck om te controleren wat er mogelijk is en wat u nodig heeft. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via postbus@odra.nl of 026-377 1600.

Woont u in een monument? Voor aanpassingen aan monumentale onderdelen moet u een omgevingsvergunning aanvragen. De monumentale onderdelen kunt u nalezen in de redengevende beschrijving die u eerder van de gemeente heeft ontvangen. Beschikt u niet (meer) over de redengevende beschrijving? Neem dan contact met ons op via postbus@odra.nl of 026-377 1600.

Gerelateerd

Expertise bouw

Het team van Omgevingsdienst Regio Arnhem bestaat ook uit specialisten in specifieke vakgebieden. Zo hebben we bijvoorbeeld bouwspecialisten.

Advies

Onze adviseurs helpen gemeenten, provincie, bedrijven en inwoners bij vragen over onder andere milieuprojecten en vergunningverlening.