Toezicht en handhaving gaan door tijdens lockdown

Met ingang van 15 december is door het Kabinet een strengere lockdown afgekondigd. De maatregelen gelden voorlopig tot 19 januari. Ondanks de beperkingen gaan toezicht en handhaving en alle andere werkzaamheden door. Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) heeft kritisch gekeken naar de beste manier om de toezicht- en handhavingstaken uit te voeren. Soms net even anders en waar mogelijk op afstand.

Het toezichtprogramma van ODRA gaat in aangepaste vorm door. Medewerkers maken steeds de afweging van het maatschappelijk belang van de activiteit tegen de bijzondere situatie met de beperkingen vanwege corona. Bij controles en meldingen waarbij met een hoog risicoprofiel, gaan de bezoeken door. Dat zijn in de regel bedrijven die activiteiten uitvoeren die vanuit het oogpunt van milieu en omgeving risico kunnen opleveren. Medewerkers houden zich aan de landelijke richtlijnen van de samenwerkende omgevingsdiensten en de richtlijnen van het RIVM. Toezicht in de buitenlucht doen we in principe wel (bijv. bodem). Daar waar binnen zaken gedaan moeten worden wordt dit vermeden dan wel digitaal afgehandeld.

ODRA medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis. Dat geldt zeker voor vergunningverleners en adviseurs. We zijn gewoon bereikbaar per telefoon en e-mail.

Piketdienst

De toezichthouders met een vitale functie bij ODRA blijven ook hun dagelijkse werk doen, eveneens met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Dit is inclusief de telefonische bereikbaarheid voor het melden van incidenten, bedrijfsmeldingen en milieumeldingen. De collega’s van het milieupiket – de collega’s die erop uitgaan bij overlastmeldingen of een incident – zijn 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar.