Start geurhinderapp Renkum en Heelsum

GGD Gelderland-Midden en Omgevingsdienst Regio Arnhem zijn in Renkum en Heelsum een geuronderzoek gestart. Dit onderzoek vindt onder meer plaats via een geurhinderapp. 600 inwoners hebben een uitnodiging ontvangen om aan het onderzoek deel te nemen. De deelnemers aan de app krijgen een aantal keer per week een verzoek om de vragen in de app te beantwoorden.

Onderzoek via app duurt tot uiterlijk januari 2021

De informatie uit de app wordt gekoppeld aan informatie over de windrichting, metingen in de leefomgeving en activiteiten in de fabriek. De resultaten van het onderzoek geven naar verwachting een helder beeld van hoe vaak, waar en wanneer inwoners hinder ervaren. Het onderzoek duurt tot uiterlijk januari 2021. U leest hier meer over dit onderzoek. Ook als u geen brief heeft ontvangen, kunt u deelnemen. U kunt zich hier aanmelden voor deelname aan het onderzoek.

Aanleiding voor onderzoek

Provincie Gelderland en de gemeente Renkum gaven opdracht voor het geuronderzoek. De aanleiding is de geuroverlast die inwoners van gemeente Renkum ervaren door de activiteiten van papierfabriek Parenco. Het geuronderzoek omvat ook luchtmetingen door elektronische neuzen. Deze ‘neuzen’ worden in augustus in Renkum in gebruik genomen. Het doel van het onderzoek is om meer objectief inzicht te krijgen in de geurhinder die inwoners van Renkum en Heelsum kunnen ervaren. Dat inzicht kan leiden tot een verbetering van de aanpak van geurhinder. Parenco verricht in de onderzoeksperiode ook extra metingen.

Vragen?

Heeft u vragen over het geuronderzoek? Neem dan contact met ons op via vragenparenco@odra.nl.