Klachten over geur Attero Wilp

Toezichthouders van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) hebben afvalverwerker Attero aangesproken naar aanleiding van klachten van omwonenden en zullen waar dat nodig is, handhavend optreden.

Afgelopen weken zijn door buurtbewoners tientallen klachten over geur gemeld. “We zijn deze periode meerdere keren in Wilp geweest”, vertelt een van de ODRA-toezichthouders. “We hebben zelf ook een aantal keer geconstateerd dat het sterk ruikt. Dat is niet verwonderlijk met deze temperaturen en weinig wind. Wij controleren op dat moment of het bedrijf zich aan de regels houdt. We bezoeken het bedrijf en de omgeving daarvoor een paar keer per week. We zitten er bovenop.” 

GFT composteren

Attero is een van de grootste verwerkers van afval in Nederland. De klachten van afgelopen week gaan over de locatie in Wilp (Gelderland). Bron van de klachten is de compostering van GFT-afval. Door de toezichthouders van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) is ook geconstateerd dat op maandag GFT-afval is ontvangen in Wilp dat meerdere dagen daarvoor was ingezameld. Dit is een overtreding waar het bedrijf op zal worden aangeschreven. “In onze taal is dat oud-GFT. Dat moet anders. Dat hebben we het bedrijf ook officieel laten weten. Met Attero is afgesproken dat ze het hele composteringsproces nog een keer zeer kritisch doornemen om te kijken of het bedrijf nog maatregelen kan nemen om de geuroverlast te beperken.” Dat is de rol van de Omgevingsdienst: bedrijven aanspreken om de klachten te verminderen en handhavend optreden waar dat nodig is.

Maatregelen genomen

Attero zegt desgevraagd: “Als gevolg van Corona hebben alle GFT-verwerkers in Nederland een boven gemiddelde extra hoeveelheid GFT te verwerken. Dat zorgt voor extra operationele uitdagingen.” 

Ondertussen heeft het bedrijf op aanwijzing van ODRA-maatregelen getroffen om de overlast te beperken. “We nemen de klachten heel serieus”, benadrukt Hans Boer van Attero. “Bepaalde werkzaamheden doen we niet meer in de avonden en niet in de weekenden.” Attero heeft ook nevelkanonnen opgesteld om stof en geur af te vangen.