Luchtmetingen in Gelderland

Provincie Gelderland en de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) zetten twee mobiele meetstations in. Daarmee meten we de luchtkwaliteit bij u in de buurt. Nieuwe locaties aanmelden is nog steeds mogelijk.

Klik op de button hieronder om direct naar de meetresultaten te gaan.

Heeft u vragen over dit project?

Neem voor vragen en meer informatie contact op met Wolter Ziggers, projectleider van de Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Waarom mobiele meetstations?

Provincie Gelderland en ODRA vinden het belangrijk dat initiatieven voor onderzoek van gemeenten, burgerinitiatieven en inwoners komen. We willen geïnteresseerden de mogelijkheid bieden inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in hun buurt. Daarom starten we eind 2024 met het project mobiele meetstations. Met twee meetstations laten wij de luchtkwaliteit meten op verschillende plekken in onze provincie. Omdat de meetstations dit gedurende een half jaar doen, geven ze een goed inzicht in de plaatselijke luchtkwaliteit. De locaties voor deze mobiele meetstations kunnen gemeenten, burgerinitiatieven en inwoners zelf indienen.

Hoe meld ik een meetlocatie aan?

Wilt u meer weten over de luchtkwaliteit in uw buurt? Dien dan een verzoek in tot plaatsen van een luchtmeetstation. Wees in uw verzoek zo duidelijk mogelijk waar u het station geplaatst wil hebben. Dit helpt ons bij het bepalen van de locatie.

Veelgestelde vragen

Wanneer u een locatie heeft aangemeld, nemen wij uw verzoek in behandeling en berichten u binnen 2 weken over de voortgang van uw aanvraag.

De Omgevingsdienst Regio Arnhem en provincie Gelderland kiezen de locaties waar de meetstations worden geplaatst. We kiezen de locaties uit de aanmeldingen van gemeenten, burgerinitiatieven en inwoners.

De meetstations meten stoffen zoals fijnstof (PM10 en PM2.5), stikstofdioxide (NO2), roet en biomass burn (de uitstoot als gevolg van het verbranden van biomassa). Ook meten ze aromatische koolwaterstoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xylenen).

We gebruiken de meetresultaten om inzicht te krijgen in de lokale luchtkwaliteit. De resultaten communiceren we met gemeenten, burgerinitiatieven en de GGD. Ook delen we de resultaten via onze website, nieuwsbrieven, social media en persberichten.

Het project duurt vijf jaar. De meetstations worden in deze vijf jaar steeds een half jaar op een locatie ingezet, om zo gegevens te verzamelen.

Provincie Gelderland is opdrachtgever van het project en zorgt voor de financiering. Het team Meten & Advies van de Omgevingsdienst Regio Arnhem voert de metingen uit.