Nijmeegsche IJzergieterij B.V.

  • Lindenhoutseweg 26, Nijmegen

De Nijmeegsche IJzergieterij (NIJG) is sinds 1981 gevestigd op industrieterrein Nijmegen-West en Weurt. Het bedrijf recyclet regionaal ingezameld gietijzerschroot en smelt dit om tot vloeibaar ijzer voor de productie van onder andere contragewichten. Deze contragewichten worden onder andere ingezet bij mobiele kranen en heftrucks. 

  • Heeft u vragen over dit dossier?

    Neem per e-mail contact op over het NIJG dossier.

De provincie Gelderland is bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. De Omgevingsdiensten Regio Arnhem (ODRA) en Regio Nijmegen (ODRN) voeren deze taken namens de provincie uit. Bij milieucontroles is vastgesteld dat de bedrijfssituatie en de emissies die plaatsvinden, niet in overeenstemming zijn met de wettelijke en vergunde normen. Het bevoegd gezag heeft een handhavingstraject ingezet. In oktober 2021 is een last onder dwangsom aan het bedrijf opgelegd omdat niet voldaan werd aan de emissiegrenswaarde voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s). Het bedrijf heeft beroep aangetekend tegen het besluit voor het opleggen van de dwangsom. De rechtbank heeft op 6 februari 2024 uitspraak gedaan in de beroepszaak. Hierbij is de provincie in het gelijk gesteld. 

Plan van aanpak

NIJG heeft een plan van aanpak opgesteld met een planning om aan de wettelijke en vergunde normen te gaan voldoen. In september 2024 is hiervoor een maatwerkbesluit vastgesteld. Dit besluit regelt dat er voor NIJG tijdelijk tot 1 januari 2026 ruimere emissienormen gelden voor PAK’s en benzeen. Vanaf eind 2024 is NIJG aan de slag gegaan met het aanpassen van de ovens en het uitbreiden van het luchtbehandelingssysteem. Deze zomer worden de werkzaamheden afgerond en wordt het aangepaste systeem getest. Daarna volgen metingen om te controleren of alles goed werkt en wordt het systeem waar nodig verder aangepast. Vanaf 1 januari 2026 moet NIJG voldoen aan de strenge wettelijke en vergunde normen (voor onder andere PAK’s en benzeen).  

In het najaar van 2025 zal NIJG een vergunningaanvraag indienen om een aantal milieuneutrale wijzigingen in de omgevingsvergunning op te nemen. Ook zal het bevoegd gezag eind 2025 een algehele actualisatie van de omgevingsvergunning uitvoeren. 

In het najaar van 2024 en in het eerste half jaar van 2025 kwamen er meer geurklachten binnen. NIJG wordt daarbij vaak genoemd. Voor zover de geuroverlast wordt veroorzaakt wordt door NIJG, kan het te maken hebben met de lopende werkzaamheden. NIJG is bezig met het aanpassen van diverse systemen en processen. De werkzaamheden zijn van tijdelijke aard en zullen aan het eind 2025 zijn afgerond. De luchtspecialisten van ODRN en ODRA verwachten dat de geuremissie afneemt zodra het nieuwe luchtbehandelingssysteem goed werkt. 

Rol van ODRA en ODRN

Bij de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving bij het bedrijf NIJG zijn twee organisaties betrokken: Omgevingsdienst regio Nijmegen (ODRN) en Omgevingsdienst regio Arnhem (ODRA).

Wat doet de ODRN 

De omgevingsdienst regio Nijmegen behandelt de vergunningaanvragen van het bedrijf. De vergunningverleners stellen de omgevingsvergunning op. In zo’n vergunning staan milieuregels waar het bedrijf zich aan moet houden. De verleende vergunningen van NIJG zijn te vinden op de website van ODRN.

Wat doet de ODRA 

Omgevingsdienst regio Arnhem controleert of het bedrijf zich aan de milieuregels houdt. Toezichthouders van ODRA voeren regelmatig milieucontroles uit. Ze kijken dan of het bedrijf zich houdt aan de voorschriften van de omgevingsvergunning en aan de algemene milieuregels. 

Het team Meten en Advies van ODRA voert metingen uit naar de uitstoot van stoffen naar de lucht. Deze metingen worden periodiek uitgevoerd, maar ook als er klachten zijn of als er een vermoeden is van een overtreding. 

Handhaving

Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de milieuregels en -voorschriften. Als de toezichthouders van ODRA vaststellen dat het bedrijf de milieuregels overtreedt, kunnen ze maatregelen nemen. In juni 2025 is de in 2021 opgelegde last onder dwangsom nog steeds van kracht. Dat betekent dat het bedrijf een boete kan krijgen als het zich niet aan de milieuregels houdt. 

Communicatie omgeving over Nijmegen -West en Weurt 

De omgevingsdiensten ODRA en ODRN werken samen met de provincie Gelderland en de gemeenten Nijmegen en Beuningen aan een betere leefomgeving in het gebied Nijmegen-West en Weurt. Dit doen zij via een gezamenlijke aanpak, die gericht is op het verbeteren van de luchtkwaliteit, veiligheid en leefbaarheid in de omgeving van het industrieterrein. 

Op de website West en Weurt – Luchtkwaliteit vindt u de laatste metingen van luchtkwaliteit.

Overleg met bewoners 

Er is regelmatig overleg met bewoners en vertegenwoordigers van de wijken rond het industrieterrein. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgelegd wat er gebeurt in het gebied en welke stappen er worden ondernomen om de leefomgeving te verbeteren. 

Jaarlijkse informatiebrief 

Een keer per jaar ontvangen omwonenden een informatiebrief over de gebiedsgerichte aanpak Nijmegen-West en Weurt. Hierin worden omwonenden geïnformeerd over de lopende projecten en activiteiten.

Bekijk hier de nieuwsbrief Luchtkwaliteit Nijmegen-West en Weurt.

Betrokken partijen

Provincie Gelderland

Gemeente Nijmegen

ODRA – toezicht en handhaving                             

ODRN – vergunningverlening