WSB Energy
WSB Energy wil in Groenlo een installatie bouwen voor mestverwerking en bio-raffinage. De aanpassing van het stikstofbeleid van de provincie biedt nieuwe kansen voor dit initiatief op industrieterrein De Laarberg.
Het Duitse bedrijf RMS is de initiatiefnemer voor mestverwerking in Groenlo. WSB Energy heeft Windvision van het Duitse RMS overgenomen. Het is een van oorsprong Belgisch bedrijf met vestigingen in onder meer Frankrijk, Cyprus, Servië, Marokko en Senegal. Het bedrijf had tot 1 januari 2022 een optie op koop van een kavel op het bedrijventerrein. WSB Energy is gevestigd in Maastricht.
Heeft u vragen over dit dossier?
Neem per e-mail contact met ons op als u vragen heeft over het RMS Windvision dossier.
Mestverwerking en biogas
Het primaire doel van WSB Energy is de mestverwerking van veehouders uit de regio en het produceren van biogas uit rest- en afvalstromen. WSB Energy heeft drie vergunningen nodig. Van de provincie Gelderland een omgevingsvergunning (Wabo) en een vergunning Wet natuurbescherming (Wnb), en een Watervergunning van Waterschap Rijn en IJssel.
Op 29 maart 2017 vraagt RMS Groenlo BV een omgevingsvergunning aan. De ontwerpvergunning is vastgesteld op 3 april 2018. Tegen deze ontwerpvergunning zijn 14 zienswijzen ingediend. De omgevingsvergunning wordt verleend op 1 november 2018.
Nieuwe vergunning
Stichting Megamestvergister Groenlo Nee spant vervolgens een rechtszaak aan. Op 27 juni 2019 vernietigt de Rechtbank Gelderland de omgevingsvergunning en in augustus 2020 neemt Windvision RMS Groenlo BV over. Het bedrijf gaat onder de naam RMS Windvison verder en vraagt opnieuw een omgevingsvergunning aan. RMS Windvision heeft aanvullende informatie geleverd en de provincie Gelderland moet een nieuw besluit nemen over de omgevingsvergunning. Dit geldt ook voor de Wnb-vergunning (stikstof) en de Watervergunning (lozen op oppervlaktewater). Inmiddels is de naam RMS Windvision gewijzigd naar WSB Energy.
Beoogd doel
Provincie Gelderland staat op het standpunt ‘indien en voor zover de inrichting aan alle eisen voldoet kan een vergunning worden verleend’. De inrichting moet passen binnen het geldende bestemmingsplan van de gemeente Oost Gelre. De vergunningen borgen een goed en veilig woon- en leefklimaat. De procedures lopen sinds maart 2017. Wanneer de vergunningen zijn afgerond en worden gepubliceerd, is nog niet bekend. De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) beoordeelt de vergunningaanvragen.
Weerstand in de buurt
In de buurt is grote weerstand tegen het initiatief. Dat uit zich in het aantal van 14 zienswijzen. Daarnaast is door ongeveer 2.000 burgers (niet allemaal uit de gemeente Oost Gelre) een petitie ondertekend. De informatiebijeenkomst van 26 maart 2018 is door 300 belangstellenden bezocht. De weerstand richt zich op de grootschaligheid, de locatie (dicht bij bebouwde kom), stankoverlast en transportbewegingen.
Statenvragen
In Provinciale Staten zijn vragen gesteld of de provincie niet moet afzien van grootschalige mestverwerking. Aanleiding is de aanvankelijke weigering van de Wnb-vergunning (stikstof). Gedeputeerde Staten heeft geantwoord. Voor de Wnb-vergunning loopt de beoordeling van een zienswijze. De installatie kan in de nabije toekomst mogelijk toch vergunbaar zijn. Binnenkort wordt de verordening gepubliceerd over extern salderen voor stikstof. Het kan zijn dat de mestvergister in Groenlo later wel in aanmerking kan komen voor een Wnb-vergunning.
Stikstofbeleid
In 2021 is door de provincie Gelderland de aanvraag voor een natuurvergunning (Wnb) afgewezen. WSB beschikte toen niet over voldoende stikstofrechten. Het beleid is veranderd. Vanaf 9 februari 2022 kunnen veehouders in Gelderland die geheel of gedeeltelijk stoppen, 70% van de gebruikte stikstofruimte overdragen aan bijvoorbeeld aan een initiatief als in Groenlo. Dit zogenoemde extern salderen, stikstof van andere bedrijven gebruiken voor een mestvergister, kon eerder niet.
Documenten en links
Informatie
GroenLinks Berkelland zet nu definitief streep door mestvergister op Laarberg
Vragen en antwoorden over mestvergister op De Laarberg
Megamestvergister Groenlo NeeEen website van Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland
In het nieuws
Logboek
Augustus 2020
Windvision neemt RMS Groenlo BV over
27 juni 2019
Stichting Megamestvergister Groenlo Nee spant rechtszaak aan. Rechtbank Gelderland vernietigt omgevingsvergunning
1 november 2018
Omgevingsvergunning verleend
3 april 2018
Ontwerpvergunning vastgesteld.
29 maart 2017
RMB Groenlo BV vraagt omgevingsvergunning
26 maart 2017
Informatiebijeenkomst voor belangstellenden
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het dossier WSB Energy? Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief.
Betrokken partijen
- Windvision
- De Laarberg, bedrijventerrein in Groenlo
- Provincie Gelderland is bevoegd gezag
- Gemeente Oost Gelre is verantwoordelijk voor het bestemmingsplan
- Omgevingsdienst Regio Nijmegen is verantwoordelijk voor beoordeling van de vergunningaanvraag
- Omgevingsdienst Regio Arnhem is verantwoordelijk voor toezicht, handhaving en projectleiding van RMS Windvision en verzorgt de communicatie